Aranyház levendula illóolaj

1 263 Ft

Természetes levendula illóolaj.

Hazai eredetű francia levendulából (Lavandula angustifolia), valamint angol levendulából (Lavandula latifolia) készülő, natúr, tiszta illóolaj.

Származás: Magyarország
Kiszerelés: 12 ml
Értékelések: 5/5   1 értékelés alapján »

Termékleírás

Kémiai anyagok, vegyszerek, oldószerrek (alkohol, egyebek) felhasználása nélkül készülő tiszta illóolaj.

 

A levendulaolaj felhasználási lehetőségei:

1.  Molyűző, szekrénybe kell cseppenteni, vagy olajjal átitatott vattán a szekrénybe helyezni.
2.  Nyugtató hatású, fürdővízbe cseppentve segíti a regenerálódást. Fejfájás, migrén ellen a halánték bedörzsölésével használható.
3.  Izzadásgátló, szúnyogcsípésre, rovarcsípésekre kiváló.
4.  Elsőfokú égési sérülések esetén hűsíti a bőrfelszínt, megakadályozza a hólyagképződést.
5.  Belélegezve tisztítja a légutakat, csökkenti a köhögési rohamokat; szaunában, aromalámpában, párologtatóban is használható.

ASZTMÁRA HAJLAMOS EGYÉNEK NE ALKALMAZZÁK!


OÉTI nyilvántartási száma: 919-2/2013.

 

 

Kedves Vásárlók, Érdeklődők!

A hír igaz… A Balaton-felvidéki Nemzeti Park nem hosszabbította meg Tihanyban a levendulásunk föld-haszonbérleti szerződését (a döntést nem indokolták). A szerződésünk lejárt, a terület a nemzeti park tulajdonában volt, és van. Közöttünk az elszámolás megtörtént, a vitás kérdéseket lezártuk. Tulajdonunkban a mindössze a 340 négyszögölnyi saját ültetvényünk maradt, ami olaj készítésére nem elegendő (de a virágot továbbra is hasznosítjuk). Így huszonhat, levendulatermesztéssel töltött esztendő után befejeztük az olajnak való levendula termesztését, lepárlását. A tavalyi olaj-készletünk elfogyott. Tihanyi levendulaolajat ezután mi nem tudunk szállítani.

Összeállítottunk egy új levendulaolaj-kompozíciót, mely megbízható termelőktől származik, s illatában, minőségében hasonló az általunk eddig készített és forgalmazott tihanyihoz. Ez az ARANYHÁZ LEVENDULAOLAJ. A gyártáshoz és forgalmazáshoz az OÉTI megadta az engedélyt. A csomagolása, kiszerelése hasonló a tihanyi olajunkhoz, tehát aki eddig azt vásárolta, a változás ellenére remélhetőleg továbbra is rendszeres használója lesz az új olajnak. Az ár szintén változatlan marad, s a rendelési feltételek sem változnak.

Az új termék (a Szent Lukács gyógyolajjal, és a levendulavirággal) július végétől már kapható lesz az összes üzletben.

Mint ahogy a Balaton-felvidéki Nemzeti Park által szervezett idei tihanyi „Levendula-szedd magad” akció képeiből is kitűnik, él és virul a tihanyi ültetvényünk (helyesebben volt ültetvényünk). A fagykár után magukhoz tértek a bokrok, gyönyörűen virágoztak, s remélhetőleg fognak még virágozni sokáig.

Az az elhivatottságot jelentő, értékteremtő munka részünkről véget ért, ami nélkül ilyen levendulakultusz feltehetően nem lenne Tihanyban, sőt egész Magyarországon. Lezárult egy újabb korszak a tihanyi levendulás történetében. Bittera Gyula huszonhárom esztendeig, 1926-tól 1949-ig vezette a tihanyi levendulatermesztést. Ő volt az első ültetvény létrehozója a Csúcs-hegy délkeleti lejtőjén. Működése idejében a hatvan hektárt is meghaladta a levendulás teljes területe. Ő az államosítással volt kényszerű szembenézni. 1966-ig a Badacsonyi Állami Gazdaság kezelte az ültetvényt, majd felhagytak a termesztéssel, a bokrok zömét kivágták, szőlőt telepítettek a helyébe. 1966-1986 között érintetlenül, mintegy parlagon hagyták a megmaradt részeket, azaz a mai öreg levendulást. Zátonyi Zsigmond, (édesapám) és én 1986-ban vettük bérbe az öreg levendulást, azzal a szándékkal, hogy megpróbáljuk feléleszteni eme elfeledett hagyományt (ha Pannonhalmán működik a vállalkozás, akkor Tihanyban miért megy veszendőbe évről évre a virág?). Apámmal olyan elfeledett értéket fedeztünk fel újra, olyan hagyományt hoztunk vissza a köztudatba, olyan kuriózumot élesztettünk fel, ami turisták tízezreit csalogatja a Balaton és Tihany térségébe. Persze ehhez kellett negyedszázad kőkemény munkája, küzdelme, mert nem ment minden olyan simán, a mi vállalkozásunkban sem. Hogy nehéz szívvel hagytuk abba a levendulázást, érthető. De bízunk abban, hogy Bittera után, majd bennünket követően a „harmadik korszak” sem jelenti az újbóli „Csipkerózsika-álmot”. Az új gazdája a területnek - bárki légyen is az - további fejlesztésekkel, beruházásokkal, ötletekkel továbbviszi a mára országossá szélesedett levendulakultuszt. Őszintén kívánjuk, hogy találja meg számítását, legyen gondos gazda, s méltóképp folytassa az elődei örökét.

 

 

Zátonyi Szilárd

főtanácsos, középiskolai tanár,

tankönyvszerző, vállalkozó

a TIT Pannon Egyesülete Elnökségi tagja

a Magyar Természettudományi Társulat tagja

Értékelések (0)

Ezt a terméket még nem értékelték, legyen Ön az első aki értékeli a terméket

Bővebb leírás

OÉTI nyilvántartási száma: 919-2/2013.

 

Összetevők: Lavandula Angustifolia és Lavandula latifolia olaj.
A levendula természetes összetevőjeként linaloolt és limonént tartalmaz.

Környezeti információ

Csomagolása:

Újrahasznosítható üveg és papír doboz. Kérjük dobd szelektív hulladékgyűjtőbe!

Elsődleges környezeti előnye:

Magyarországon készült 100% természetes illóolajok tisztán növényi alapanyagokból, ajánlott illatosításra és házi készítésű kormetikumokba.