Avena GoFit Zabpehelyliszt (gluténmentes)

980 Ft

Egészséges, hazai termesztésű élelmiszer, gluténmentes üzemből!

Magyarországon termesztett gluténmentes zabból készült, finomszemcsés és egyben csomómentes őrlemény, mely a gabonaszem összes alkotórészét tartalmazza (beleértve a csírát és a korpát is).

Kenyerek, sós és édes péksütemények, pizzák lisztkeverékeinek hasznos alkotóeleme. Levesek és főzelékek sűrítésére használható.  Szuflé, palacsinta, gofri, kevertsütemények készítése során finom és könnyen használható tésztát kapunk. Nedvszívóképessége kiválló, ezért más lisztekhez képest több vizet érdemes hozzáadni. 

100% gluténmentes termék!

A keresztszennyeződések megakadályozására, a speciális gyártási technológia alkalmazása mellett a gyártó az alapanyagot és a késztermékeket saját és külső akkreditált laboratóriumban folyamatosan vizsgálja és ellenőrzi.

Gyártó: Avena GoFit
Származás: Magyarország
Kiszerelés: 500 g
Értékelések: 5/5   1 értékelés alapján »
hazai vegan

Termékleírás

Zabliszt, vagy zabpehelyliszt?

A zabliszt az egész zabszemek leőrlésével keletkezik, ahogy a búzaliszt is. A zabpehelyliszt esetén pedig a zabpelyhet őrlik le finom szemcsés lisztre. A pékek,  feldolgozók is sokkal jobban szeretnek zabpehelyliszttel dolgozni. sokkal könnyebb vele bánni, tovább eltartható, kevésbé penészedik és kevésbé ragad, könnyebben felveszi a nedvességet.

A zabpelyhet a feldolgozás során gőzölik - bevizsgált természetes vízzel, hogy a zab héját könnyebben el lehessen távolítani. A zab héja egészségre káros baktériumokat tartalmazhat, illetve a zab könnyebb hengerléséhez/pelyhesítéséhez is szükséges az említett gőzölés/puhítás. Ezután a zabpelyhet visszaszárítják 12% nedvességtartalom alá. Szinte minden zabpehely így készül.

Miért az Avena GoFit?

A gabonák rendszertanában a zab jól elkülöníthető csoportot alkot a búzától, trikitálétól, árpától és a rozstól, melynek hátterében a glutén fehérje frakciója áll. A glutén, melyet köznyelven sikérnek is neveznek, kétféle fehérje egységből épül fel, ezek a glutenin és a prolamin típusú fehérjék.  Az érzékenységet az érzékenység elnevezésétől eltérően nem a glutenin hanem a prolamin frakció váltja ki. Prolamin frakciók megtalálhatók a a különböző gabonafélékben de csak a gliadin, amely a búzában lelhető fel, okoz panaszokat. Szerencsére a zabban avenin fehérje lelhető fel mely nem okoz ilyen típusú panaszokat, így  a cöliákiások 95%-a fogyaszthatja.  

A glutént (glutenin és prolamin frakció) a gyomor emésztő enzimei nem tudják lebontani, így a gyomorból a patkóbélbe kerül és majd az ott lévő transzglutamináz enzimek bontják csak le. A bontási folyamat során a fehérjemolekuláról kisebb szakaszok szakadnak le, amit a gluténérzékenységben szenvedők védekező rendszere idegen anyagként ismeri fel. A bélhámsejtek felszínén lévő receptor sejtek megkötik ezeket a fehérjemolekulákat. A védekezési folyamat során testünk nem csak az idegen anyagként felismert molekulákat pusztítja el, hanem a bélhámsejteket is, melyek megkötötték azokat, előidézve ezzel a bélfalrendszer bolyhosságának csökkenését, ami a hatékony táplálékfelszívódáshoz és hasznosításhoz kell. A bélflóra sérülése következtében megjelennek a hiánybetegségek mint, meddőség, egyéb autoimmun betegségek, máj és epeúti betegségek.

Mivel a zab fehérje frakcióját, az avenint a test nem idegen anyagként kezeli így a fent említett destruktív folyamat nem indul el a szervezetünkben.

Jogosan merül fel a kérdés, hogy ha a zab alapvetően nem okoz panaszokat és gluténmentes, miért nem fogyaszthat bármilyet nyugodtan a fogyasztó!? A válasz a zab feldolgozásában keresendő. A folyamat során, a termesztés közben a szállító eszközben könnyen keresztszennyeződhet búzával és egyébb glutén tartalmú termékekkel. Sokan olyan gyárban állítanak elő zabtermékeket, ahol egyéb gluténtartalmú termékek is megfordulnak, ami veszélyezteti a zab tisztaságát és könnyen beszennyezi azt, így ezen zabtermékek nem tekinthetők gluténmentesnek.

Az Avena GoFit márkak elsődleges feladataként tűzte ki célul, hogy a folyamat minden egyes fázisában megóvja gondosan termesztett zabtermését és gluténmentes alapanyagként juttassa el a fogyasztók asztalára. Szeretnénk ha glutérzékenyek is részesülhetnének a zab jótékony hatásaiból, hiszen ez az apró szem oly sok pozitív tulajdonsággal bír.

Zab fogyasztása diabétesz és inzulinrezisztencia esetén

Érdekesség, hogy a zabpehely az egyéb pelyhekkel szemben csak a nevében pehely, mert előállítás során mechanikailag lapítják a zabszemeket, így lassú marad a felszívódása. Éppen ezért diabetes és IR (inzulin rezisztencia) esetén alkalmas alapanyag a megfelelő étrend kiépítéséhez.

Koleszterinszint-csökkentő

Ma már tudjuk, hogy a zab, oldódó ballasztanyagainak koleszterinszint csökkentő hatása is van, alkalmas gyomorpanaszok kezelésére, és csökkenti a vérzsírok (triglicerid, koleszterin) szintjét ellátja a szív- és érrendszer védelmét is.

Értágító hatású

A teljes zab növényi polifenolokban gazdag. Ezek közül az avenantramidok szinte kizárólag a zabban fordulnak elő. Az avenantramidok a szervezetben növelik az értágító hatású nitrogén-monoxid gáz termelődését, amely egy hatékony, természetes értágító, ezzel csökkenthetik a vérnyomást.

Értékelések (1)

Mária - 2021.02.17. 12:43Pásztói finomliszttel keverve (80% zabpehelyliszt + 20% finomliszt) isteni finom, puha palacsintát lehet sütni belőle :)

Bővebb leírás

Gyártja és forgalmazza: GOF Hungary Kft. 4400 Nyíregyháza, Debreceni utca 269.

Átlagos tápérték 100 g termékben:

Energia: 1393kJ / 331 kcal
Zsír: 7,2 g
- amelyből telített zsírsavak: 1,4 g
Szénhidrát: 53,8g
- amelyből cukor 0,7g
Fehérje: 13,1g
Rost: 10g
Só: 0,01g

Tárolás: száraz, hűvös helyen tartandó.

Minőségét megőrzi: a gyártástól számított 12 hónapig.

Környezeti információ

Csomagolás:

Újrahasznosítható PP műanyag tasakban, papír címkével. Kérjük használat után dobd szelektív hulladékgyűjtőbe!

Elsődleges környezeti előnye:

A termék hazai mezőgazdasági termelésből származó alapanyagokból, Magyarországon készült!