Zabliszt, vagy zabpehelyliszt?
A zabliszt az egész zabszemek leőrlésével keletkezik, ahogy a búzaliszt is. A zabpehelyliszt esetén pedig a zabpelyhet őrlik le finom szemcsés lisztre. A pékek, feldolgozók is sokkal jobban szeretnek zabpehelyliszttel dolgozni. sokkal könnyebb vele bánni, tovább eltartható, kevésbé penészedik és kevésbé ragad, könnyebben felveszi a nedvességet.
A zabpelyhet a feldolgozás során gőzölik - bevizsgált természetes vízzel, hogy a zab héját könnyebben el lehessen távolítani. A zab héja egészségre káros baktériumokat tartalmazhat, illetve a zab könnyebb hengerléséhez/pelyhesítéséhez is szükséges az említett gőzölés/puhítás. Ezután a zabpelyhet visszaszárítják 12% nedvességtartalom alá. Szinte minden zabpehely így készül.
Miért az Avena GoFit?
A gabonák rendszertanában a zab jól elkülöníthető csoportot alkot a búzától, trikitálétól, árpától és a rozstól, melynek hátterében a glutén fehérje frakciója áll. A glutén, melyet köznyelven sikérnek is neveznek, kétféle fehérje egységből épül fel, ezek a glutenin és a prolamin típusú fehérjék. Az érzékenységet az érzékenység elnevezésétől eltérően nem a glutenin hanem a prolamin frakció váltja ki. Prolamin frakciók megtalálhatók a a különböző gabonafélékben de csak a gliadin, amely a búzában lelhető fel, okoz panaszokat. Szerencsére a zabban avenin fehérje lelhető fel mely nem okoz ilyen típusú panaszokat, így a cöliákiások 95%-a fogyaszthatja.
A glutént (glutenin és prolamin frakció) a gyomor emésztő enzimei nem tudják lebontani, így a gyomorból a patkóbélbe kerül és majd az ott lévő transzglutamináz enzimek bontják csak le. A bontási folyamat során a fehérjemolekuláról kisebb szakaszok szakadnak le, amit a gluténérzékenységben szenvedők védekező rendszere idegen anyagként ismeri fel. A bélhámsejtek felszínén lévő receptor sejtek megkötik ezeket a fehérjemolekulákat. A védekezési folyamat során testünk nem csak az idegen anyagként felismert molekulákat pusztítja el, hanem a bélhámsejteket is, melyek megkötötték azokat, előidézve ezzel a bélfalrendszer bolyhosságának csökkenését, ami a hatékony táplálékfelszívódáshoz és hasznosításhoz kell. A bélflóra sérülése következtében megjelennek a hiánybetegségek mint, meddőség, egyéb autoimmun betegségek, máj és epeúti betegségek.
Mivel a zab fehérje frakcióját, az avenint a test nem idegen anyagként kezeli így a fent említett destruktív folyamat nem indul el a szervezetünkben.
Jogosan merül fel a kérdés, hogy ha a zab alapvetően nem okoz panaszokat és gluténmentes, miért nem fogyaszthat bármilyet nyugodtan a fogyasztó!? A válasz a zab feldolgozásában keresendő. A folyamat során, a termesztés közben a szállító eszközben könnyen keresztszennyeződhet búzával és egyébb glutén tartalmú termékekkel. Sokan olyan gyárban állítanak elő zabtermékeket, ahol egyéb gluténtartalmú termékek is megfordulnak, ami veszélyezteti a zab tisztaságát és könnyen beszennyezi azt, így ezen zabtermékek nem tekinthetők gluténmentesnek.
Az Avena GoFit márkak elsődleges feladataként tűzte ki célul, hogy a folyamat minden egyes fázisában megóvja gondosan termesztett zabtermését és gluténmentes alapanyagként juttassa el a fogyasztók asztalára. Szeretnénk ha glutérzékenyek is részesülhetnének a zab jótékony hatásaiból, hiszen ez az apró szem oly sok pozitív tulajdonsággal bír.
Zab fogyasztása diabétesz és inzulinrezisztencia esetén
Érdekesség, hogy a zabpehely az egyéb pelyhekkel szemben csak a nevében pehely, mert előállítás során mechanikailag lapítják a zabszemeket, így lassú marad a felszívódása. Éppen ezért diabetes és IR (inzulin rezisztencia) esetén alkalmas alapanyag a megfelelő étrend kiépítéséhez.
Koleszterinszint-csökkentő
Ma már tudjuk, hogy a zab, oldódó ballasztanyagainak koleszterinszint csökkentő hatása is van, alkalmas gyomorpanaszok kezelésére, és csökkenti a vérzsírok (triglicerid, koleszterin) szintjét ellátja a szív- és érrendszer védelmét is.
Értágító hatású
A teljes zab növényi polifenolokban gazdag. Ezek közül az avenantramidok szinte kizárólag a zabban fordulnak elő. Az avenantramidok a szervezetben növelik az értágító hatású nitrogén-monoxid gáz termelődését, amely egy hatékony, természetes értágító, ezzel csökkenthetik a vérnyomást.