Bio mandulabél - héjas

3 437 Ft

Héjas, nyers, egész mandula szemek.

Magyarországon termett, biogazdaságból!

Gyártó: Bio Berta
Származás: Magyarország
Kiszerelés: 250 g
Értékelések: 0/5   0 értékelés alapján »
bio hazai termeloi-elelmiszer

Termékleírás

A belső, barna maghéj antioxidáns-tartalma védi meg a magbél olaját a légköri oxigéntől és megavasodástól, értékes volta miatt nem célszerű eltávolítani, ráadásul ízletes is.

A mag gazdag rostokban, vitaminokban, ásványi sókban és más vegyi anyagokban, melyek kedvezően befolyásolják az egészségünket. Mértékletes fogyasztása rengeteg betegség, sőt a rák kialakulása ellen is véd.

Fontos energia- és tápanyagforrás. Különösen gazdag olyan egyszeresen telítetlen zsírsavakban, mint például az olajsav, és többszörösen telítetlen zsírsavakban, melyek csökkentik a "rossz" koleszterin szintjét. Tudományos kutatások kimutatták, hogy az egyszeresen telítetlen zsírsavakban gazdag mediterrán konyha fontos szerepet játszik a vérkeringési zavarok és a szívinfarktus megelőzésében.

A mandula nagyon jó E-vitamin forrás, nem kevesebb, mint 25 g-ot tartalmaz 100 g magban (170% javasolt napi mennyiség). Az E-vitamin erős zsírban oldódó antioxidáns, mely karbantartja a sejtfalakat és a bőrt, védve a szabad gyökök hatásától.

A mandula nem tartalmaz sikért, jó alternatívát jelentve a liszt-érzékenyek számára.

Egész sor B-vitamin komplexumot tartalmaz (tiamin, riboflavin, niacin, pantoténsav, B6-vitamin), de jó adag folsav is van benne. Ezek az enzimek hatóerőként működnek a sejtekben zajló metabolizálási folyamatokban.

Kiváló ásványi anyagforrás, foszfort, vasat, kalciumot, magnéziumot, mangánt, cinket és szeléniumot tartalmaz.

 

Ellenőrzőtt ökológiai gazdálkodásból.

A Biokontroll Hungária Nonprofit Kft. minősítő tanusítványa letölthető [innen].

 

 

A mandula a rózsafélék családjába tartozik, közeli rokona a szilva. Két változata ismert. Az édes belsejűt fogyasztjuk, a keserűmandula fő felhasználási területe a gyógyszergyártás és az olajkészítés. A friss termés szeptember-októberben jelenik meg, és egész évben fogyasztható.

 

A mandula története

Közép-Ázsia meleg, száraz lejtőiről származik. Más hatezer éve használjuk étkezési és egyéb célokra.

A Kína és a nyugat közötti árukereskedelmet lebonyolító „selyem út" mentén, arab kereskedők közvetítésével terjedt el és honosodott meg Észak-Afrikában, a Földközi tenger forró és száraz éghajlatú területein. A portugál, spanyol és arab konyha szívesen használja.

A középkorban a „liszt" gyakran jelentett mandulalisztet, böjt idején a mandulatejet fogyasztották tehéntej helyett.

Hazánk a mandula északi határa. Ismertebb termőhelyei a Balaton-felvidék és a Budai-hegység.

 

Élettani hatásai

A mandula bőségesen tartalmaz E-vitamint, fogyasszuk a méregtelenítő folyamatok serkentésére, ellenállóképességünk erősítésére.

Sok benne a B1-vitamin, a folsav, a riboflavin (B2-vitamin), a P-vitamin és a foszfor.

Gazdag ásványi anyagokban. A magnézium erősíti a csontozatot, serkenti a fehérjeképzést és fenntartja a szervezet kálcium-kálium egyensúlyát.

Remek rézforrás: elősegíti az oxigén szállítását, jó hatású a véredényekre és az idegrendszerre.

Cinktartalmánál fogva serkenti a sebgyógyulást.

Vastartalma miatt javasoljuk lábadozás, vagy vérképzési gondok esetén.

A belőle készült krém tisztítja és hidratálja a bőrt.

A lenyúzott magbélből nyert vitamindús mandulatejet évszázadok óta fogyasztják. A szója-, illetve húsmentes étrendben kedvelt ital kiváló fehérjepótló, és javítja az emlékezőképességet.

A mandulában egyidejűleg magas a fehérje és az élelmi rost mennyisége. Ez a kombináció segít a tápanyag-bevitel ésszerű szinten tartásában - vagyis bármennyire is olajos magot fogyasztunk, a mandula, növeli a teltségérzetet, és egészségünket is védi. Mérsékli a vércukor-szint hirtelen emelkedését.

Kedvező hatású egyes rákbetegségek megelőzésében.

 

Tudtad-e?

A görög mitológia szerint Phyllis, a szépséges hercegnő éveken át hiába várta szerelmét, Demophont az oltárnál. Az istenek megsajnálták és mandulafává változtatták. Amikor Demophon visszatért kóborlásaiból, Phyllis helyett egy kopár fácskát talált. Szégyenében megölelte, s erre a mandula azonnal kihajtott és virágba borult. A halálon győzedelmeskedő szerelem legendája Portugáliában is ismert.

Az ókori Rómában és a középkori Európában a cukrozott mandula különleges ajándéknak számított. Esküvőkön az ifú pár irányába szórták, így kívántak termékeny, anyagi nehézségektől mentes házasságot.

Svédországban a karácsonyi rizspudingba tesznek egy szem mandulát. A hiedelem szerint aki megtalálja, az különösen szerencsés lesz a rákövetkező évben.

A Közel-Keleten a zöld mandulát egészben fogyasztják. A még puha héjú termés savanyúságát sós ízekkel ellensúlyozzák.

 

Hogyan vásároljuk és tároljuk?

A hámozatlan mandula sokáig eláll. Piacon gyakran találkozunk vele. A héj nem lehet felnyílt, penészes, vagy foltos. Rázzuk meg: ha zörög, a mandula kiszáradt. Keressünk másik árust.

Hámozás után a mandula könnyen megavasodik, ezért ne szégyelljük megkóstolni, ha erre lehetőségünk van. Az avas mandula belül sárgás, puha tapintású. Illata csípős, vagy kellemetlenül keserű.

Sötét, hűvös helyen, illetve légmentes körülmények között az avasodás lassítható.

A mandulát párazáró dobozban, hűtőszekrényben tartva legfeljebb három hónapig tarthatjuk, de akár le is fagyaszthatjuk.

 

Mire jó a mandula?

A mandula barna héját nem feltétlenül kell lehúzni. Kóstoljuk meg: könnyen lehet, hogy a rajtahagyott héj javítja az elkészített étel ízét és állagát.

A pirítás kiemeli az ízeit. 75 °C-ra előmelegített sütőben 15-20 perc alatt kellően megpirul.

A barna héj lehúzásához mártsuk forrásban levő vízbe, majd öblítsük le hideg vízzel. Ekkor a héj lemorzsolható-lehúzható.

Darált mandulához érdemes a gépet ki-be kapcsolni: így nem mandulavajat, hanem egyenletesen apróra vágott mandulát kapunk.

Az európai konyha inkább édességekhez használja, de készíthetünk belőle sós rágcsálnivalót, és remekül illik sokféle zöldséghez, gyümölcshöz és húsos ételhez.

Próbáljuk ki salátákhoz. Illik hozzá az alma, a mustár, a mák. Párosítsuk zöldborsóval, cukorborsóval, szárzellerrel.

(http://tudatosvasarlo.hu/cikk/mi-fan-terem-mandula)

Értékelések (0)

Ezt a terméket még nem értékelték, legyen Ön az első aki értékeli a terméket

Bővebb leírás

Tárolás: száraz, hűvös helyen.

Átlagos tápérték 100 g termékben:

Energia: 2619,18 KJ / 626 kcal
Zsír: 56,3 gr amelyből
Telített zsírsavak: 6,3 gr
Szénhidrát: 13,8 gr amelyből
Cukor: 2,3 gr
Fehérje: 27,1 gr
Só: 0,005 gr
Rost: 11,3 gr

Előállítja és forgalmazza: Bio-Drog-Berta Kft. Cím: H-6300 Kalocsa, Vörösmarty u. 113.

Környezeti információ

Csomagolása:

Légmentesen záró papír-műanyag kombinált csomagolás. Kérjük a vegyes hulladék közé dobd.

Elsődleges környezeti előnye:

A termék hazai ökológiai mezőgazdasági termelésből származó alapanyagokból, Magyarországon készült!