A konyhai komposztáló anaerob (azaz a levegő jelenléte nélküli) komposztálási folyamatra lett kitalálva. Az anaerob komposztálási folyamat elindításához a Bokashi komposzt starter szükséges!
A Bokashi komposzt starter egy olyan természetes segédanyag, amely Probiotikus Mikroorganizmusok által fermentált gabonakorpából áll, melynek segítségével a konyhai hulladék anaerob körülmények között tápanyagokban és jótékony hatású mikroorganizmusokban gazdag komposzttá alakul. Ez a kiváló minőségű komposzt segít kialakítani és fenntartani a talaj mikrobiológiai egyensúlyát, valamint értékes tápanyagokkal és bioaktív anyagokkal látja el a növényeket, akár a kiskertben, akár a virágládában.
A konyhai mini komposztáló és a Bokashi komposzt starter pontos használati módjáról a termékleírásban tovább görgetve is olvashat, viszont egy letölthető, kinyomtatható PDF összefoglalót is készítettünk. Olvasáskor figyeljen rá, hogy a megfelelő terméktípus leírását kövesse, amelyet a termék neve és képe alatt talál oszlopszerű elrendezésben: Konyhai mini komposztáló használati utasítás
Mitől különleges a Bokashi Organko 2?
A Bokashi Organko 2-t 2019-ben Red Dot Design Award díjjal tüntették ki. A díjat egyrészt a funkciója miatt ítélték oda, vagyis azért, mert "a konyhai szerves hulladék gyűjtését és felhasználását segíti elő; és a starter segítségével fermentálja a hulladékot, amely később természetes trágyaként és tápoldatként felhasználható".
Emellett a zsűri kiemelte, hogy a komposztáló teteje könnyen nyitható, finom formájának, karcsú alakjának és feltűnésmentes színének köszönhetően bármely konyhában jól mutat. A környezetbarát komposztáló újrahasznosított anyagból készült, amely élettartama végén ismét újrahasznosítható. A Red Dot tanúsítvány megtekinthető ezen az oldalon.
Mi kerülhet a konyhai komposztálóba?
- zöldségek, gyümölcsök, gabonák nyers vagy akár főzött/sütött formában,
- sajtok, tejtermékek,
- nyers vagy elkészített húsok, csontok,
- kávézacc, akár filter-papírral együtt.
Hogyan használjuk a Bokashi Organko 2 konyhai komposztálót?
A körkörös hulladékkezelés és a hulladékmentes életmód eredményeként a szerves hulladék új élet táptalajává válik, amiből új, finom, saját élelmiszert termeszthetünk!
Méretei:
34 cm magas, átmérője 24,5 cm.
Űrtartalma: 9,6 liter.
Anyaga: A vödör különböző anyagokból készült. BPA-mentes, újrahasznosított műanyag belső vödör, amely mosogatógépben is mosható (maximum 55°C-os hőmérsékleten).
A csomag tartalma:
- 1db külső fedél
- 1db belső fedél, leszorító
- 1db belső vödör, 9,6 L
- 1db adagolókanál
- 1db bokashi komposzt starter, 1 kg
- 1db pánt, amely a komposztáló vödör füleként annak megemelésében segít
- 1db külső vödör
- 1db csap
- 1db termékismertető
Miért jó a környezetünknek, ha komposztálunk?
A komposztálás sok szempontból hasznos. A szerves hulladék (ami az összes háztartási hulladék 30-35 %-át teszi ki) helyben marad, nem kell elszállítani, nem kell drága hulladéklerakóra elhelyezni, nem kerül feleslegesen elégetésre. Emellett a komposztálással a szerves hulladékból értékes tápanyagok kerülnek vissza kertünkbe, társasházunk környezetébe, így újra beépülhetnek a növényekbe, nem lesz szükség műtrágyára.
Bővebben általában a komposztálásról a "Komposztálás a családban" című kiadványból olvashat. Töltse le innen: Komposztálás a családban