Az agyagokat évezredek óta használják kozmetikai és gyógyászati célra. Kozmetikai alapanyagként radírozó, tisztító hatásuk van. Felszívja a pórusokból a felesleges zsírt, koszt és esetleges mérgező vegyületeket. Bőrtípustól függően adott színű agyagtól az arc és test bőrfelszíne üde, fiatalos, ragyogó lesz.
Az egyes színek különböző mértékben tartalmazzák a vulkanikus eredetű ásványokat, ezért különböző módon hatnak a bőrre és különféle bőrtípusokra javasolt használatuk.
Az agyagok nem csak pakolásként használhatóak, de fürdővízbe is tehetjük, bőrradírt készíthetünk velük. Tökéletesek fürdőbomba színezésére, egyes sminkek elkészítésére. Teljes testkezelésben (tekercseléses technika) segítenek, és nem utolsósorban szappanba is tehetőek- a színük azonban nem minden esetben bírja a lúgos közeget! Zsíros fejbőrre készíthetünk belőle hajpakolást, valamint házi készítésű fogkrémbe is tehetjük.
A zöld agyag a legnépszerűbbb agyagféle, a Montmorillonite. Nevét az 1847-ben a festői francia helyiségről, Montmorillion-ról kapta, ahol először felfedezték. Az emberi szervezet számára fontos enzimeket tartalmaz, mely további jótékony enzimek termelődését segíti elő az élő szervezetben. Magas százalékban magnézium, valamint réz, szilicium, kén, szelén, kálcium és egyéb ionok találhatóak benne, továbbá olyan fitonutriensek, melyek terápiában való alkalmazását hasznossá teszik. Főképpen zsíros bőrtípusra ajánlott.
Ajánlott:
- maszkokba, pakolásokba
- hámlasztó artisztítókba (pl. tejek, krémek, paszták)
- fogkrémekbe
- dekorkozmetikumokba
- szappanokba
Tanácstalan vagy, hogyan használd? Íme két recept:
Kecsketejes zöld agyagos pakolás pattanásos bőrre
Ez a pakolás nagyon hatásos gyulladt, pattanásos bőrre. A zöld agyag és kecsketej gyulladáscsökkentő, magas ásványtartalmú. A hozzáadott illóolajak szintén gyulladáscsökkentő hatásúak. A kecsketej zsíros, így jól keveredik benne az illóolaj, és nem húzódik annyira a bőr, mint amikor vízzel keverjük az agyagot. Problémás hátra is lehet megfelelő. Hetente egyszer használjuk.
Hozzávalók:
- 1 evőkanál zöld agyag
- 1-2 evőkanál kecsketej
- 2 csepp levendula illóolaj
- 1 csepp teafa illóolaj
Elkészítés:
Az illóolajokat a tejjel keverjük el. Az agyaghoz hozzáadunk annyi kecsketejet, hogy pépes, kenhető masszát kapjunk. 5-10 percig hagyjuk hatni, majd bő, langyos vízzel mossuk le.
Forrás
Zöld agyagos-mákos arcradír
Hozzávalók:
- 2 evőkanál joghurt
- 2 evőkanál darált mák
- 1 evőkanál méz
- 2 mokkáskanál olívaolaj
- 2 mokkáskanál zöld agyag
- 2 csepp teafaolaj
- 3 csepp citromfű olaj
Elkészítés:
Az összetevőket egyenletesen keverjük el, és az előzőleg meleg vízzel megtisztított arcbőrre vigyük fel egy spatula vagy ecset segítségével. Az érzékeny szem körüli részeket hagyjuk ki. Ezután körkörösen masszírozzuk a bőrfelületet. A művelet végeztével hideg vízzel mossuk le a masszát az arcról. A zöld agyag finom szemcséi kiválóan eltávolítják az elhalt hámréteget, s magukhoz vonzzák a szennyeződéseket. Pattanásos bőrűek víz helyett lehűtött ragadós galajteával mossák le az arcukat.
Forrás